Konstrotting / plast / textilene

Rengörs med fuktig trasa. Man kan använda plastrengöring eller milt diskmedel. Högtryckstvätt bör inte användas. Plasera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd gärna underlägg då glas och glasföremål kan bli brännheta vid stark sol.

 

Superstone

Skölj först med rikligt med vatten för att få bort grov smuts som annars riskerar att repa bordet. Efter sköljning rengörs bordet med en trasa eller svamp. Använd ljummet vatten samt ett milt diskmedel. Använd inget aggresivt medel då detta kan ge upphov till fläckar eller repor. Använd underlägg till varma föremål. Superstone behöver kunna andas för att undvika permanenta fläckar, så täck aldrig över bordet med täta plastmaterial.

 

Nonwood

Rengörs med fuktig trasa och milt diskmedel. Högtryckstvätt rekommenderas ej. Placera aldrig varma föremål direkt på ytan, använd underlägg. Beroende på temperatur så kan bordsskivan röra sig något.

 

Akacia

Oljad akacia. För att möblernas vackra yta ska behållas bör de behandlas med en bra träolja. Även nya möbler rekommenderas att du oljar in. Överflödig olja torkas bort med trasa. Beroende på väder så rekommenderas att du oljar in flera gånger varje år.

Målad Akacia. Rengörs med en mjuk trasa och ett milt diskmedel. Eftertorka gärna. Skydda möbeln för regn, gärna med ett välventilerat möbelskydd. Torka av möbeln om det har regnat på den. Om det uppstår en skada i lacken slipas ytan lätt med ett fint sandpapper och rengörs från smuts. Innan det skadade området målas, provmåla först ett litet område för att kontrollera att du har rätt kulör. Kontakta en färghandel för råd om rätt produkt.

 

Teak

Åldras naturligt med tiden och blir grå i sitt utseende. Vår teak har olika ytbehandlingar och skall därför underhållas på olika sätt. "Vanlig" slätslipad teak kan rengöras med teakrengöring om den är hårt smutsad eller ansatt av alger/mögel. Lättare smuts tvättas bort med vatten och milt diskmedel. Blöt teaken en stund innan rengöring så att ytan mjuknar en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöring slipas ytan lätt med fint sandpapper. Låt möbeln torka minst ett dygn, efterbehandla den därefter med en teakolja eller teakskydd. Vill du behålla en grå patina på möbeln ska du inte olja den.

Vitpigmenterad Teak. Rengörs med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa. Låt möbeln torka helt, minst ett dygn, och efterbehandla med Brafabs teakskydd som är helt färglös och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet. Vår naturfärgade blästrade teak är behandlad med en träimpregnering och normalt krävs endast en rengöring med milt diskmedel. Möblerna går att behandla med valfri Brafabolja men då med förändrad färg till följd.

Tips

Skruvarna på möblerna kan behöva dras åt efter hand. Ett tips är att syna möblerna innan du ställer fram dem varje år.

 

Förvaring

Förvara möblerna skyddat från väder och vind i ett välventilerat utrymme. Se till att möblerna är torra när de ställs undan, använd gärna möbelskydd och se till att luften kan strömma fritt och ventilera möblerna.